De lessen van de Formule 1

Formule 1: wedstrijd op Silverstone Engeland 2011. Oké, ik geef eerlijk toe dat ik er niet superveel verstand van heb. Toch kan ik het niet laten om een blog aan deze sport te wijden. Ik ben al een tijd deze sport aan het volgen en ik denk dat er mooie lessen te leren zijn.

Uit de wedstrijd in Engeland heb ik 2 sprekende voorbeelden gepakt. Het eerste voorbeeld is Button. Hij reed een fantastische race. Totdat hij na een pitstop een verkeerd teken kreeg en begon te rijden terwijl zijn rechtervoorband niet vast zat. Hij reed weg, merkte dat de band los zat en kon zijn Formule 1-bolide gaan parkeren.

Daar sta je dan. Je punten heb je hard nodig voor het wereldklassement. Je rijdt tot dan een zeer goede race en toch ben je OUT.

Een ander voorbeeld is Vettel die Hamilton het vuur aan de schenen legde. Vettel 3e, Hamilton 2e. Vettel kon er bijna voorbij en dook vlak na deze ‘aanval’ de pitstraat in. 1 ronde later moest ook Hamilton zijn banden gaan verwisselen. Zijn pitstop duurde iets langer en hij kwam achter Vettel weer de baan op. Precies waar Vettel en zijn team vanuit gingen. Wauw, daar is over nagedacht.

Nu denk je misschien: waar ben jij nu zo enthousiast over? Wel, door deze observaties te doen kwam ik tot de volgende conclusie: alleen met talent red je het niet. Button heeft talent, en toch was hij OUT. Alleen met goed materieel red je het niet: met de auto van Button was niets aan de hand, iemand van zijn team maakte een fout. Alleen met een goed team, talent en materieel red je het ook niet. Vettels auto gaf geen probleem, zijn team zorgde voor een fantastische pitstop en over talent hoeven we het bij Vettel niet te hebben. Strategie zorgde ervoor dat Vettel 2e werd. Een pitstopfoutje bij Vettel zorgde ervoor dat Alonso 1e werd.

Kortom, succes is afhankelijk van meerdere factoren. Ik zie hier de volgende factoren: Team – Talent – Materieel  en Strategie. Nu is het aan ons om te kijken waar wij staan. Hoe staat het met het team? Is er voldoende talent in huis? Zijn de randvoorwaarden/ hulpmiddelen goed en is er nagedacht over de strategie? Met andere woorden is er een plan? Ik ben benieuwd of je de sterke schakels in jouw organisatie kan vinden. Ook ben ik  benieuwd of je zwakke schakels kan vinden in jouw organisatie. En als je die zwakke schakels vindt, realiseer je dan dat je aan die zwakke schakels kan werken.

Bij de volgende race kan alles weer anders zijn.

Hermien Dannenberg