Waar herken jij je in: introvert, extravert of ambivert?

Al een tijdje vraag ik me af of introvert of extravert termen zijn die bij mij passen. Uitbundig voel ik me niet altijd en doe ik niet altijd, maar me terugtrekken en weinig behoefte aan mensen hebben is ook niet op mij van toepassing. Zoals met meer dingen besluit ik dat ik er wel tussenin zal zitten. Sommige dagen extravert en sommige dagen introvert, sommige dagen ingetogen en sommige dagen uitbundig. En bij sommige mensen altijd uitbundig. Ik weet zeker dat bepaalde vrienden zullen zeggen: extravert, geen twijfel mogelijk.

Leuk woord: ambivert

Tot mijn grote verbazing blijkt er voor die middenweg een naam te zijn. Mijn observaties over mijzelf waren zo gek nog niet. Sterker nog, de meerderheid van de mensheid schijnt er tussenin te zitten. Volgens het artikel in het Psychologie Magazine nummer 13 (2017) is maar 16% echt introvert of extravert.

Het schijnt dat ambiverte persoonlijkheden het beste van twee werelden hebben. Direct bij het lezen van die zin schiet me te binnen: alsof jij altijd het beste van twee werelden hebt. Dat komt omdat ik in ons model De Denkwijzes mezelf ook altijd het beste van twee werelden toedenk. Zou het wishful thinking zijn?

Het beste van twee werelden

Enfin, wat is dan het beste van twee werelden? In het artikel worden er 4 punten genoemd:

  1. Ambiverte mensen zijn betere verkopers, ze weten goed wanneer ze moeten praten en waneer ze moeten luisteren (eerlijke versie van mij: dit lukt de ene dag beter dan de andere :-))
  2. Ambiverte mensen zijn flexibeler, ze kunnen zich goed aanpassen aan verschillende situaties (eerlijke versie van mij: ik voel me soms net een kameleon en dat voelt niet eens inauthentiek)
  3. Ambiverte mensen kunnen positief denken (eerlijke versie van mij: ook dit lukt de ene dag beter dan de andere, echt ambivert)
  4. Ambiverte mensen kunnen zich goed concentreren (eerlijke versie van mij: alles wat echt moet daar kan ik me goed op focussen. Alles wat niet echt moet, daar moet ik me toe zetten. Als ik dat eenmaal gedaan heb, dan gaat concentreren me goed af).

En nu?

Waarom vertel ik dit? Omdat ik geloof dat het zinvol is om een zo compleet mogelijke kijk op je eigen handelen te hebben. Als leidinggevende ben je je eigen instrument. Bij wie ben jij introvert? Of ben je altijd introvert? En weet je wat dit voor jouw medewerkers betekent? Lukt het je om aan te sluiten bij een andere persoonlijkheid/energie?

Bij wie ben je extravert? Of ben je altijd extravert? Krijg je wel eens het commentaar van je medewerkers dat ze je overweldigend vinden? Of durven ze dat niet tegen je te zeggen?

Of herken jij jezelf in beide persoonlijkheden en kom je net zoals ik in het midden uit?