Mooie kostbare tijd

Het enige wat nooit terug komt is tijd. In mijn omgeving zie ik mensen worstelen met tijd. Ze zouden het liefst alles zo efficiënt mogelijk inplannen. Maar wat is dat dan, zo efficiënt mogelijk je tijd plannen?

Om echt goed te kunnen plannen is nog iets wezenlijks anders nodig. Om je tijd zorgvuldig in te kunnen delen moet je weten waar je vandaan komt en waar je naar toe gaat. Je moet weten wat je doel is en wat je wil bereiken.

Ten diepste moet je weten waarvoor je leeft en waarvoor je alles doet. Als je dat helder hebt, dan kan je alle dingen die voorbij komen langs de lat leggen. Je kan je dan zo afvragen: Ondersteunt dit mijn levensdoel of niet? Zo niet, dan hoef je dat onderdeel niet te doen.

Ik realiseer me als geen ander dat bovenstaand misschien wel een heel simpele versie is. Want hoe kom je erachter waarvoor je leeft en waar je naartoe gaat? Ikzelf stel me met enige regelmaat die vraag. Waar sta ik en lig ik nog op koers. Ben ik nog bezig met de dingen die er echt toe doen voor mij? Dit is natuurlijk een vraag die iedereen voor zichzelf anders beantwoordt.

Ook een dag lanterfanten kan heel goed tot het levensdoel behoren. Om actief bezig te zijn met een ander is het af en toe goed om een dag alleen met jezelf te zijn. Hoe kan je anders de ander tot hand en voet zijn als je zelf niet in balans bent. Daarom gun ik mezelf af en toe een dag niks doen. Een dag waarop ik lekker alle tijd die ik heb mag gebruiken om na te denken, te peinzen, nog eens na te denken en nog eens te peinzen. Dat is een dag waarop ik van mezelf niets hoef te doen alleen als ik zin heb om iets te doen. Op zulke dagen laad ik op. Op zulke dagen komen de mooiste invallen bij mij binnen. Dat zijn dagen waarop ik helemaal tot rust kom en tot de kern van de zaak kom. Dat zijn mijn eigen filosofische dagen waarop ik me laat inspireren door mijn eigen gedachten en door gedachten van een ander.

Langzaamaan kom ik weer in beweging en komt er weer leven in mijn lijf. Ik kruip als het ware uit een soort grot en mijn hele denkwereld komt terug aan de oppervlakte. Ik kijk weer bewust de wereld in en voel me vol energie en heb overal zin in.

Vervolgens maak ik mijn plan en formuleer ik indien van toepassing mijn uitgangspunt van de week. Dat uitgangspunt ondersteunt het kwartaalplan. Ik maak de balans op en bepaal waar ik sta. Daarna formuleer ik waar ik naar toe wil. Als ik al deze stappen heb gezet, dan is het weer volkomen helder in mijn hoofd en weet ik weer welke acties ik moet ondernemen om te werken aan mijn grotere plan.

En aan het eind van de week heb ik overzicht van wat ik gedaan heb en zie ik dat ik weer een stap dichterbij ben gekomen. Vol moed zie ik de week die komt tegemoet. Ik weet precies waar ik vandaan kom en ik bedenk welke stappen ik nu weer wil zetten om dichter tot mijn doel te komen.